Baton Snickers to jeden z najpopularniejszych batonów czekoladowych na świecie. Poza wspomnianą czekoladą znaleźć w nim można także orzeszki ziemne i ciągnący się karmel. Swoich miłośników znalazł tam, gdzie tylko mógł dotrzeć, stał się również inspiracją dla wielu deserów. Jednym z nich jest tarta Snickers, którą można przygotować w domu – i baton nie będzie wcale do tego potrzebny!

Popularny baton inaczej

Jedzenie słodyczy nie może być podstawą diety, to oczywiste, ale sięgnięcie po nie raz na jakiś czas nie zrujnuje zdrowia, o ile zostaną zjedzone z umiarem. To samo tyczy się batonów Snickers. Jednak nie musi on występować jedynie w takiej wersji – pomysłowość ludzi sprawiła, iż stał się bazą lub inspiracją dla wszelkiego rodzaju deserów.

Jedną z takich wariacji jest prosta w przygotowaniu tarta Snickers bez pieczenia, która nie wymaga, by dorzucać do niej kawałki batona, by poczuć jego smak. Taka tarta sprawdzi się jako osłoda ciężkiego dnia czy deser do niedzielnej kawy. Tylko należy pamiętać, że i taki deser nie powinien zastępować całego posiłku.

Składniki na 9-10 porcji

Spód

– 150 g herbatników
– 75 g roztopionego masła

Masa orzechowa

– pół szklanki śmietanki 30%
– 120 g masła orzechowego
– 100 g orzechów włoskich łuskanych

Sos karmelowy

– 50 g cukru pudru
– 6 łyżek śmietanki 30%
– 30 g masła
– 3-4 łyżki wody
– opcjonalnie: szczypta soli

Przygotowanie

Herbatniki rozkruszyć na piasek. Połączyć z roztopionym masłem. Masą wylepić dno formy. Włożyć do lodówki na około 30 minut.
Śmietankę i masło orzechowe zmiksować do uzyskania gęstego kremu. Dodać rozdrobione orzechy. Masę wyłożyć równą warstwą na schłodzony ciasteczkowy spód.
Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier, dodać wodę. Podgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści i zmieni kolor na karmelowy. Nie mieszać.
Zmniejszyć moc palnika, dodać masło i śmietankę, wymieszać, krótko podgrzewać. Opcjonalnie dodać sól, wystudzić – po wystudzeniu sos będzie gęstszy).
Spód z kremem orzechowym polać ostudzonym sosem karmelowym. Gotową tartę włożyć do lodówki na około 3 godziny.