Kawę do filiżanki nalewamy od setek lat. Tradycja picia kawy rozwinęła się na dobre w XIV wieku, kiedy to ludzie zaczęli eksperymentować i palić ziarna kawy. Od tego czasu wiele się wydarzyło w świecie kawy, zwłaszcza jeśli chodzi o techniki i urządzenia do wypalania ziaren kawy.

Prażenie ziaren, czyli jak wydobyć najlepszy aromat

Prażenie kawy odnosi się do etapu procesu, w którym surowe ziarna kawy są palone na brązowo. Wtedy również rozwija się smak i aromat. Kiedy ziarna kawy są wystawione na działanie wysokiej temperatury, inicjowany jest proces chemiczny, w którym tysiące substancji chemicznych zawartych w ziarnach kawy są rozkładane lub zmieniane. Niektóre niuanse smakowe zostaną w ten sposób podkreślone, inne stonowane, a niektóre znikną całkowicie.

Prażenie ziaren kawy jest zatem ważną, jeśli nie najważniejszą częścią całego procesu, ponieważ warunki palenia decydują o smaku. Surowe ziarna kawy można spróbować samodzielnie palić w domu np. w piekarniku. Zaleca się jednak korzystanie z usług profesjonalistów, gdyż palenie kawy wymaga umiejętności, a palarnie kaw jak np. https://coffeeandsons.pl/ mają nie tylko wieloletnie doświadczenie, ale i odpowiednią wiedzę oraz sprzęt potrzebny do właściwego przeprowadzenia procesu palenia ziaren kawy.

Różnica między jasno, średnio i ciemno pieczeniem

Kawę często opisuje kolor ziaren. Czy są palone na jasno, średnio czy na ciemno? Każdy rodzaj palenia kawy przechodzi swój własny proces, dzięki czemu każda filiżanka kawy ma swój niepowtarzalny aromat. Jaka dokładnie jest różnica między jasno, średnio i ciemno palonymi ziarnami kawy i jak te różnice występują?

Lekko palona kawa

Słowo już to ujawnia; jasno palone ziarna kawy mają również jasny kolor. Ten jasny kolor pojawia się, gdy ziarenka kawy prażone są krótko w stosunkowo niskiej temperaturze. Dzięki temu delikatnemu procesowi palenia naturalny smak kawy jest dobrze wyczuwalny.

Kawa średnio palona

Średnio palone ziarna kawy są palone nieco dłużej niż jasno palone, co nadaje im ciemniejszy kolor. Dzięki dłuższemu czasowi palenia jest czas na wydobycie nieco większej ilości aromatów i kawa ma pełniejszy smak.

Ciemna kawa palona

Czy to czekolada, czy ziarna kawy? Ciemno palone ziarna kawy uzyskują tak ciemny kolor ze względu na dłuższy czas palenia. Na ciemno palonych ziarnach znajduje się warstwa oleju, która powstaje na skutek działania wysokiej temperatury na powierzchni podczas palenia kawy. Ciemno palone ziarna doskonale nadają się do robienia espresso.