Dla miłośników jedzenia i osób zainteresowanych gastronomią istnieje wiele czynników, które składają się na dobre danie i mogą zmienić smak posiłku. Nie tylko doskonały przepis jest istotny, ale również sposób podania, ilość, świeżość składników, a nawet atmosfera wpływają na smak dobrego dania. W tym artykule porozmawiamy o niektórych czynnikach zewnętrznych, które mogą zmienić smak jedzenia.

Jak działa zmysł smaku?

Zzmysł smaku działa poprzez małe cząsteczki, które są uwalniane podczas żucia lub picia i odbierane przez komórki smakowe. Te ostatnie znajdują się w kubkach smakowych, których liczba wynosi około 10 000 i są zlokalizowane głównie na języku. Ale znajdują się też w gardle i na górze jamy ustnej. Po pobudzeniu kubków smakowych, wysyłają one wiadomość do mózgu, gdzie następuje identyfikacja smaku. W całym tym procesie mogą pojawić się problemy wewnętrzne lub zewnętrzne. Poza wewnętrznymi uwarunkowaniami smaku i zapachu, istnieją okoliczności poza tymi zmysłami, które są w stanie zmodyfikować to, jak postrzegamy jedzenie. Te 5 jest najważniejszych.

1. Organoleptyczne właściwości żywności

Właściwości organoleptyczne odnoszą się do cech, które odróżniają jedną żywność od drugiej. Są tym, co można odbierać zmysłami i dają nam informacje o tym, co mamy zjeść. Oprócz smaku i zapachu, podczas jedzenia fundamentalne znaczenie ma tekstura, temperatura i kolor. Zatem to, jak wygląda jedzenie, ma wpływ na to, jak będzie odbierany jego smak. Zapewnienie pięknej prezentacji to nie tylko kwestia estetyki.

2. Rodzaj gotowania

Produkt można przyrządzić na wiele sposobów i będzie to miało wpływ na ich smak. Z tego powodu tłuczone ziemniaki mogą smakować inaczej niż ziemniaki smażone czy pieczone. Rodzaj gotowania zmienia również inne właściwości organoleptyczne, takie jak kolor i konsystencja. Jest to wrażliwy punkt przy spożywaniu mięsa. Niektórzy wolą ją bardzo dobrze upieczoną, nie tylko dla smaku, ale także po to, by nie było widać krwi. W https://kulinarnesmaki.pl nauczysz się poprawnej formy wszystkich technik gotowania.

3. Spożycie leków

Jest to jeden z najbardziej pomijanych powodów, prze które smak potraw może się zmienić. Ekspozycja na niektóre substancje chemiczne, takie jak te zawarte w antybiotykach i lekach przeciwhistaminowych, może zmienić postrzeganie smaku.

4. Starzenie się

Kubki smakowe mają tendencję do zmniejszania się po 50 roku życia. Z tego powodu, niektórzy ludzie zgłaszają zmiany w odczuwaniu smaku wraz z wiekiem. Jednak wpływ na to może mieć również obecność innych chorób, które występują częściej wraz z rosnącym wiekiem i przyjmowaniem leków.